Zwift – Sådan gør du…

Zwift – Er det nemt ?

Travl hverdag….børnene skal have mad , puttes, laves lektier og smøres madpakker….puha helt forpustet bare ved at skrive det…men du skal også lige nå i fittness center eller ud og cykle. Zwift – Sådan gør du

Er det blevet nemmere ?

DET er nu blevet meget nemmere med Zwift, for Zwift er en virtuel cykelverden, hvor du kan cykle og svede indendørs foran din pc, tablet eller telefon…..men hvordan det ?? Se denne guide og bliv klogere.

Zwift – Sådan gør du ?

Zwift er en af de mest benyttede platforme til at køre virtuel cykling i. Du kan fx kører træningsprogrammer eller løb imod andre cykelryttere…

Og så ved jeg at du nu sidder med en masse spørgsmål…..fx :

 • Hvad er Zwift?
 • Hvilket kræves der ?
 • Prisen, altid prisen ?
 • Hvordan virker Zwift?

Hvad er Zwift?

Zwift er et 3D online univers hvor du med din personlige cykelrytter (avatar) bevæger dig rundt i terrænet. For at du bevæger dig rundt, skal Zwift have noget data fra dig så de kan beregne din hastighed.
De fleste kører idag på såkaldte smart trainere der sender de watt du træder til Zwift, som omsætter disse til en given hastighed ift. din vægt og højde.

Findes der en anden løsning ?

En anden løsning er at køre på en “gammeldags” træner med speed sensor.
Mere om de forskellige løsninger senere.Kører du på en smart trainer hvor belastningen kan justeres automatisk, vil belastningen ændres sig når du f.eks. kører op ad en bakke i Zwift. Derved vil det at køre indendørs føles ret naturligt….Jeg personligt kører på Wahoo Kickr 2019

Hvor kører man ?

I Zwift kan du cykle rundt i forskellige verdener.

Watopia

Zwift’s egen verden hedder Watopia. I Watopia kan du cykle mange mange forskellige kilometer på forskellige ruter i varieret terræn. En verden der løbende bliver udvidet med nye områder og ruter.
Selvom Watopia er virtuel, har folkene bag Zwift brugt inspiration fra den virkelige verden til opbygning af ruter og terræn. F.eks. finder du en Alpe du Zwift stigning der er en “næsten” tro kopi af den virkelige Alpe d’Huez stigning med den 21 hårnåle sving og samme stigningsprocenter.
Derudover kan du køre på flere forskellige mere eller mindre kuperede ruter så du kan vælge lige den der passer dig.

London og New York samt Frankrig

Storbyerne London og New York er også virtualiseret. New York som Zwift’s bud på en fremtids udgave af Central Park.

Group rides og Races

Fælles for forskellige verdener er, at du kan køre rundt i dem alene og selv løbende skifte rute, kører en predefineret rute eller deltage i ‘Group rides’ eller ‘Races’ på en given rute.

I Zwift findes også en hel sektion med træningsprogrammer du kan følge for at blive bedre på din cykel. Fra enkelte workouts til fler-ugers programmer.

Hvad kræves der?

For at komme i gang med Zwift skal der bruges følgende

 • Cykeltræner / Hometrainer / Smart trainer /Jeg benytter Wahoo Kickr 2019
 • Cykel (Orbea Orca er min)
 • En enhed hvorpå Zwift er installeret (iMac, iPhone og Samsung tablet benytter jeg, alt efter om jeg vil se tv eller andet imens 😉

Zwift kan pt. installeres på PC, Mac og AppleTV samt iOS og Android enheder.

Efterhånden som du er kommet igang med Zwift vil du måske føle et behov for noget ekstra tilbehør.

Typisk vælger øvede Zwiftere at supplere deres setup med følgende:

Zwift – Sådan gør du

 • Måtte (Tacx fra DBA her)
 • Blæser(e) (Billig fra Harald Nyborg)
 • Svedcover til cyklen (89 kr på nettet)
 • Tastatur (Har det til iMac)
 • Mobil/Tablet holder (Ligger i svedcoveret eller på en stol ved siden af)
 • Cykelbukser/trøje (Fusion, har i mange mange år brugt alt i fusion, det holder og sidder altid godt og god til at få sveden væk fra kroppen.)

Hjemmetræner / Hometrainer / Smart trainer til Zwift

Som nævnt tidligere er det muligt at benytte forskellige cykeltrænere sammen med Zwift. Langt de fleste benytter idag en smart trainer med direct drive, hvor cyklens baghjul afmonteres og cyklen istedet spændes fast på smart traineren med en quick release.

Med denne løsning får du mest ud af Zwift og de muligheder der er for at få en præcis gengivelse af din kørsel samt følelsen af at køre i kuperet terræn fordi belastningen justeres ift. terrænet.

Wheel-on hjemmetræner

En billigere løsning er at benytte en hjemme træner med såkaldt wheel-on.
Som navnet antyder spændes cyklens bageste del fast i træneren, og en rulle på baghjulet sørger for at påføre belastning til hjulet når du træder.

Ofre er denne løsning mere støjende og det anbefales at der benyttes et specielt dæk som du derved skal skifte til når du benytter træneren.

Selve præcissionen er heller ikke lige så god som ved direct drive løsningen. Og du kan ikke vinde løb i Zwift på grund af den manglende præcission.

Valg af cykel til Zwift

I princippet kan man benytte en hvilken som helst cykel til at køre i Zwift, den skal blot kunne monteres i en hjemmetræner eller smart trainer.
Vælger du en 10 eller 11 speed racer cykel er du med stor sandsynlig sikker på at få det til at fungere.

Alle de store producenter af smart trainere som f.eks. Wahoo, Tacx, Elite og BKool, har trainere der kan benyttes til både racercykler og mountainbikes. Racercykler med og uden skivebremser er efterhånden også supporteret af dem alle.

Internet forbindelse til Zwift

Da Zwift er et online univers kræves en internet forbindelse.

Forbindelsen skal være stabil og kan med fordel være en WiFi forbindelse hvis du vil have glæde af de mange forskellige muligheder for at benytte f.eks. din smartphone sammen med dit Zwift setup.

En internet forbindelse som du i forvejen kan se TV, video og film på uden problemer, vil være tilstrækkelig.

Enheder der kan køre Zwift

Zwift kan som tidligere nævnt installeres på flere forskellige platforme.

ANT+ og Bluetooth – hvad er det?
Smart trainere, pulsmålere, wattmålere og lign. kommunikerer med hinanden via ANT+ eller Bluetooth. Enheder der kører Zwift skal derfor understøtte enten ANT+ eller Bluetooth (eller begge) for at de kan udveksle data.De fleste pulsmålere, wattmålere og cykelcomputere benytter idag ANT+ til deres trådløse kommunikation. Flere produkter understøtter samtidig også Bluetooth.
Undersøg dine enheder som f.eks. pulsmåler hvad den understøtter så du ikke oplever problemer når det hele skal tilsluttes.

Herunder kan du se system krav til de forskellige løsninger:

Zwift – Sådan gør du – Computer

 • Windows 7 64-bit. ANT+ dongle skal tilkøbes
 • Windows 10 med Bluetooth 4. ANT+ dongle skal tilkøbes
 • macOS 10.9 eller nyere. Bluetooth er supporteret. ANT+ dongle skal tilkøbes

Zwift – Sådan gør du – AppleTV

Zwift kan installeres på AppleTV generation 4. Du kan kende den på den sorte fjernbetjening. Fås pt. i 32GB og 64GB udgave samt i 4K. – Kan købes lige her

AppleTV understøtter kun Bluetooth og har udover den kanal der benyttes til fjernbetjeningen, 2 Bluetooth kanaler ledige.
En smart trainer benytter den ene kanal til at kommunikere med Zwift. Derfor har du kun én kanal ledig som du kan benytte til enten puls- eller wattmåler.
Har du behov for flere Bluetooth kanaler når du benytter AppleTV, kan der købes en Bluetooth brigde der samler flere kanaler til ét og sender det videre til AppleTV’et. Denne løsning kan også bruges hvis du har sensorer der kun understøtter ANT+ men skal kommunikere via Bluetooth til AppleTV.

Hvordan kommer jeg hurtigt i gang med zwift og appleTV. <–se der

Smartphones og tablets

Zwift kan installeres på alle nyere smartphones der kører iOS og Android.Ligesom med ApplyTV understøtter smartphones kun Bluetooth og ikke ANT+. Hvis du har ANT+ sensorer skal du derfor omsætte ANT+ signalet til Bluetooth, enten via en Bluetooth eller adapter.

Start med det udstyr du har

De fleste der starter med Zwift, begynder med udstyr de allerede har. F.eks en iPhone/iPad eller bærbar computer. Og opgraderer senere til bedre udstyr når du har fået noget mere erfaring med Zwift og måske stiller højere krav til f.eks. grafik.

Hvor skal du køre Zwift derhjemme?

Hvor det passer dig…..det jo de fede, jeg selv sidder i kælderen og det FUNGERER.

Hvad koster Zwift ?

Første gang du benytter Zwift skal du oprette en brugerkonto – du får en 7-dages gratis prøveperiode.
Zwift koster derefter $14.99, ca. 100 kr. om måneden.

Relateret links :